Icon arrow pointed title Atpakaļ

Paula Freimane, Gints Valdmanis un citi sabiedrībā zināmi ļaudis Armanda Simsona vadībā dalās ar saviem brokastošanas paradumiem

Svētdien, 10. decembrī, LIDO Ķirsons māja restorānā uz brokastīm pulcējās fitnesa sportisti, televīzijas personības un citi sabiedrībā zināmi cilvēki, lai popularizētu veselīgu dzīvesveidu, kura neatņemama sastāvdaļa ir pilnvērtīgas brokastis.

Klātesošie klausījās LIDO uztura speciālistes Alises Kindzules stāstā par to, kāpēc brokastis ir jāēd un ko ieteicams lietot uzturā, lai enerģijas pietiktu visai dienai. „Brokastis var salīdzināt ar degvielu, proti, izlaist brokastis ir tas pats, kas censties braukt ar mašīnu bez degvielas – tālu tikt nebūs iespējams. Brokastis ir dienas svarīgākā maltīte, kas pamodina organismu un mobilizē ķermeni darbam, tomēr aptuveni trešdaļa bērnu un pieaugušo no rītiem neko neēd. Iemesls visbiežāk ir laika trūkums vai vēlme atbrīvoties no liekā svara. Ilgtermiņā brokastu trūkumam ir negatīva ietekme – paaugstinās stresa līmenis un palielinās tieksme izvēlēties neveselīgas maltītes, it sevišķi vēlu vakaros,” stāsta Alise Kindzule.

Domājot par veselīgām alternatīvām, pasākuma laikā viesi degustēja Balticovo omega 3 olu kulteni. Tajā izmantotas olas no vistām, kas barotas ar barību, kas bagātīgi satur vērtīgo omega 3 uzturvielu. Kā norāda uztura speciāliste, omega 3 spēj efektīvi samazināt iekaisumus organismā, atbild par augšanu, smadzeņu darbību, attīstību, acu, ādas, locītavu veselību un pat samazina depresiju un onkoloģisko slimību risku.

Taujāti par to, ko brokastīs baudīt izvēlas viens no izskatīgākajiem un neapšaubāmi sportiskākajiem pāriem Latvijā - Paula Freimane un Pēteris Rumpis, fitnesa sportisti norādīja, ka viņu ikdiena bez pilnvērtīgām brokastīm nav iedomājama. Abi ļoti nopietni ievēro sportisko režīmu, seko līdzi katra apēstā produkta uzturvērtībai un tikai sestdienās, kas ir tā saucamā „cheat day” jeb mielošanās diena, atļaujas ēst visu to, ko vēlas. Pēteris stāsta: „Treniņu dienās mūsu tipiskās brokastis sastāv no 100 gramiem auzu pārslu, kausiņa proteīna vai arī ap 100 gramiem laša. Protams, lai būtu interesantāk un garšīgāk, ar produktiem mēdzam variēt, piemēram, uzcept brokastīs auzu cepumus. Toties sestdienās parasti izvēlamies gatavot omletes picu, kas sastāv no 8 olām un 2 olu dzeltenumiem, kā arī saujiņas Indijas riekstu.”

Savukārt fitnesa treneris un veselīga dzīvesveida entuziasts Gints Valdmanis stāsta: „Es pievēršu ārkārtīgi lielu uzmanību tam, ko ēdu un kad ēdu – piemēram, man ir ēšanas „logs”, kas ilgst 8 stundas vai mazāk, bet pārējo diennakts laiku cenšos neēst. Turklāt tas sākas ne agrāk kā 4 stundas pēc pamošanās un beidzas, vēlākais, 4 stundas līdz gulētiešanai. Lai gan šāds ēšanas režīms nav piemērots visiem, ir daži veselīga uztura pamatprincipi, kurus noteikti varu ieteikt ikvienam, kas vēlas ēst veselīgāk. Piemēram, uzturā vajadzētu uzņemt dabīgu ēdienu iespējami daudzās krāsās - tas nodrošina gan ēdiena, gan uzņemto vitamīnu daudzveidību. Tāpat arī ēdienkartē priekšroku dodu visam, kas nācis no dabas – dārzeņiem, riekstiem, sēklām un pupām.”

Armanda Simsona vadībā LIDO un Balticovo brokastīs ar savām iemīļotajām receptēm un brokastošanas paradumiem kopā ar Paulu Freimani, Pēteri Rumpi, Gintu un Jutu Valdmaņiem dalījās arī fitnesa sportisti Toms Zaķevics un Anita Pužule. Par veselīgu brokastu nozīmi sportiskā režīma ievērošanā stāstīja pludmales volejbolists Jānis Šmēdiņš, kurš pasākumu apmeklēja kopā ar sievu Elīnu un bērniem. Savukārt par to, ko brokastīs izvēlas cilvēki, kuriem sports ir kā hobijs, runāja mūziķis un TV raidījumu vadītājs Ansis Klintsons, modes dizainere Indra Salceviča un māksliniece un interjera dizainere Evija Ķirsone. 

Icon arrow pointed title Atpakaļ